Termékek Menü

Miért válasszak LED-et?

Az alábbi néhány pontban, igyekszünk a legfőbb érveket megmutatni, miért érdemes a hagyományos világításról LED-esre váltani. A három legfontosabb érvünk:

 1. Leggyakrabban hangoztatott érv a LED-ek hosszú élettartama. Ezzel a érvvel viszont nagyon vigyázni kell. A LED-es fényforrások élettartamát számos paraméter befolyásolja. Ilyen paraméter például a LED-es fényforrásban alkalmazott LED-ek típusa, hővezetése, és a fényforrásban található elektronika minősége. Az általunk forgalmazott termékek, mind bevizsgált termékek melyek valós élettartammal és hosszú garanciával rendelkeznek.
   
 2. A LED-es világítás egyik legfontosabb paramétere a magas fényhasznosítás. Ez azt jelenti, hogy a LED adott teljesítményből a hagyományos izzókhoz és halogén lámpákhoz képest több fényt tud előállítani. Ebből következik, hogy a LED világítás energiatakarékos, kiválóan alkalmas a villanyszámla jelentős csökkentésére. Például egy 60W-os hagyományos izzó 12W-os LED-es fényforrással, azonos megvilágítási szint mellett kiváltható. Ez 48W energiamegtakarítást jelent.
   
 3. A harmadik érv, az előző két érvből következik. A LED-es fényforrások élettartama nagyságrenddel nagyobb mint a hagyományos izzóké és halogén lámpáké, így amíg pl. egy 60W-os izzóból 25db kiég, pontosan addig tud világítani egyetlen 12W-os LED-es fényforrás. Ez lényegesen kevesebb hulladékot jelent, mely környezetbaráttá teszi a LED-es fényforrásokat az izzókkal szemben. A kompakfénycsövekhez képest pedig a LED-es technológia előnye, hogy nem tartalmaz higyant, és az alkatrészek szinte teljes mértékben újrahasznosíthatók. Az energiatakarékosságból pedig következik, hogy a LED-es fényforrások kevésbé terhelik a környezetet, mivel jóval kevesebb energia előállítása szükséges üzemeltetésükhöz.

A fő érveken túl, számos további előnnyel is rendelkeznek a új típusú fényforrások:

 • A technológia már lehetővé teszi, hogy bármilyen színű és színhőmérsékletű fényt előálítsanak a LED-es fényforrások. A közhiedelemmel ellentétben már a hagyományos izzó fényével megegyező (2700K), meleg színhőmérsékletű fényforrások is könnyedén elérhetőek és a halogén fényforrásokra jellemző tiszta fehér fény is (3000K-4000K), akár nagyon jó színvisszadási index mellett is (80-90-es CRI).
   
 • A LED-es fényforrások hőkibocsátása is jóval kedvezőbb mint egy több ezer fokon izzó hagyományos vagy halogén fényforrásé. Viszont érdemes, figyelni rá, hogy a LED-ek esetén is kell lennie hőkibocsátásnak, de ez minden esetben 100°C alatt marad. Nem szabad bedőlni a szobahőmérsékleten üzemelő LED-es termékeknek, mivel ott a hő nem jut ki a LED magjából ezáltal drasztikusan csökkentheti a fényforrás élettartamát.
   
 • Egyéb előnyök, hogy a LED-ek fénye nem vibrál, bekapcsolást követően azonnal teljes fényáramon üzemelnek, a gyakori kapcsolgatás nem befolyásolja a LED élettartamát. Általában könnyen szabályozhatóak, a retrofit fényforrások pedig alkalmasak a hagyományos fali fényerőszabályzókkal (dimmelőkkel) való együttműködésre is.
Tartalomhoz tartozó címkék: Egyéb